Ποδήλατα


Το νησί μας δίνει την δυνατότητα στον ποδηλάτη για πολύ όμορφες διαδρομές σε παραλίες στο δάσος και παράλληλα να θαυμάσει την βιοποικιλότητα και να γνωρίσει τα αξιοθέατα του νησιού μας. Τα τελευταία χρόνια οι διαδρομές γίνονται πιο προσβάσιμες και λειτουργικές. Θα σας προτείνουμε κάποιες διαδρομές ώστε να μην τις χάσετε σε περίπτωση που μείνετε λίγες ημέρες στο όμορφο νησί μας.

Η ANEMOS RENT A CAR-BICYCLE σας προσφέρει μια συλλογή ποδηλάτων από Mountain και Trekking 28” 26” και 24” για να πραγματοποιήσετε τις επιθυμίες σας.

Τα ποδήλατα που διαθέτουμε είναι καινούργια με σκελετό αλουμινίου (ελαφριά) και είναι πλήρως εξοπλισμένα (ταχύτητες - φώτα πορείας) και παρέχεται κράνος και κλειδαριά . Έχετε την δυνατότητα να τα νοικιάσετε για ώρες η για ολόκληρο 24ωρο.

Το μόνο που χρειάζεστε είναι καλή διάθεση και αντοχή.

Μην διστάσατε να επικοινωνήσετε μαζί μας για οποιαδήποτε πληροφορία και ενημέρωση.

Πολιτιστικά

Μία απ`τις μεγαλύτερες γιορτές που λαμβάνουν χώρα στο νησί είναι οι Απόκριες με την Διονυσιακή τους Ατμόσφαιρα. Τις Κυριακές της αποκριάς, με αποκορύφωμα την τελευταία Κυριακή (της Τυροφάγου), ξεχύνονται στους δρόμους του νησιού οι Γέροι και οι Κορέλες (κουρέλα, κουρέλι από το λατινικό coriellym ), αναβιώνοντας ένα παλιό σκυριανό έθιμο που τρέχουν να το δουν από όλα τα μέρη της Ελλάδας.   Η φορεσιά του «Γέρου», που τη φορούν τα παλικάρια, είναι η πιο εντυπωσιακή. Μαύρη κάπα με κουκούλα, μάσκα στο πρόσωπο και ζωσμένο με 30 ή 40 κουδούνια προβάτων. Με χορευτικό βάδισμα, μαζί με τη συνοδεία του, την «Κορέλα» και τον «Φράγκο», φτιάχνουν ένα θορυβώδες σύνολο. Ο μύθος λέει ότι ο «Γέρος» αναπαριστά ένα γέρο τσοπάνη που έχασε, κάποια αποκριά, όλα του τα πρόβατα από την βαρυχειμωνία.

 

 

Για να κοινοποιήσει το τραγικό γεγονός στους χωριανούς του, ζώστηκε τα κουδούνια των νεκρών του ζώων και μαζί με την κουρελιασμένη γυναίκα του (κορέλα) περπάτησαν από σοκάκι σε σοκάκι και εβόησε ο τόπος από τη συμφορά. Πέρα από το μύθο, τα κουδούνια ήταν πολύ γνωστά στην αρχαιότητα, γιατί με αυτά κρεμασμένα στις ασπίδες τους φοβέριζαν τους εχθρούς. Ίσως το έθιμο να έχει μια τέτοια έννοια, να ξορκίσει δηλαδή κάθε κακό.

Ιστορικά

Οι ρίζες της Σκύρου στην ιστορία βρίσκονται στη Νεολιθική εποχή (5500-2800π.Χ.), με πρώτους κατοίκους τις προελληνικές φυλές των Πελασγών, Κάρων και Δολόπων. T ην αρχαιολογική θέση Παλαμάρι, στο βόρειο τμήμα του νησιού βρίσκεται ένας από τους σπουδαιότερους προϊστορικούς οικισμούς του Αιγαίου. Χρονολογείται κατά την πρώιμη και μέση Χαλκοκρατία (2550 πΧ- 1650 πΧ) και πρόκειται για άρτια οργανωμένο εμπορικό λιμάνι. Μπορείτε να επισκεφθείτε το χώρο και να παρακολουθήσετε τις ανασκαφές που συνεχίζονται ακόμη.  Το 475 π.Χ το νησί πέρασε στην κατοχή των Αθηναίων όπου παρέμεινε για 389 χρόνια μέχρι το 86 π.Χ. και στη συνέχεια στην Ρωμαϊκή αυτοκρατορία. Σε αντίθεση με την περίοδο της Ρωμαιοκρατίας σημαντική ήταν η επιρροή της περιόδου της Αυτοκρατορίας των Βενετών. Εκείνη την περίοδο κυριάρχησε ο Χριστιανισμός και χτίστηκαν πολλές εκκλησίες κυρίως στα χαλάσματα των προχριστιανικών ναών. Ακολούθησε η Ενετοκρατία και η κατοχή από την Οθωμανική αυτοκρατορία. Στο αρχαιολογικό μουσείο στη Χώρα εκτίθενται ευρήματα της πρωτοελληνικής, μυκηναϊκής, πρωτογεωμετρικής και κλασσικής περιόδου. Μια περιήγηση στο νησί μαρτυρεί τα όσα άφησε πίσω της η Ιστορία στον τόπο αυτό. 

Η Σκύρος είχε ποικίλες ονομασίες στην πορεία των αιώνων από την αρχαιότητα και στα μετέπειτα χρόνια. Οι περισσότερες από αυτές, όφειλαν την προέλευση τους στη μορφολογία, το έδαφος, τους λαούς και τη φύση της. Η Σκύρος αναφέρεται και στην Ελληνική μυθολογία. Τέσσερα είναι τα μυθικά πρόσωπα τα οποία συνδέονται με τη Σκύρο: ο Θησέας, ο Λυκομήδης, ο Αχιλλέας και ο Νεοπτόλεμος. Το 1538 η Σκύρος κατακτήθηκε από τους Οθωμανούς, όμως στο νησί παραχωρήθηκαν πολλά προνόμια. Αξιοσημείωτο είναι ότι στο νησί δεν έμειναν για μεγάλο διάστημα ούτε τουρκικά στρατεύματα, ούτε Τούρκοι κυβερνήτες. Κατά την περίοδο της Τουρκοκρατίας η Σκύρος, υπέφερε πολύ από πειρατικές επιδρομές, που ανάγκαζαν τους κατοίκους της να καταφεύγουν στο Κάστρο. 
Στον αγώνα της εθνικής ανεξαρτησίας του 1821, η Σκύρος πρόσφερε πολλά τόσο σε οικονομική, όσο και σε έμψυχη βοήθεια, καθώς έστειλε πολλούς ναύτες στον εθνικό στόλο, πρόσφερε καταφύγιο σε οπλαρχηγούς, ανέδειξε αρκετούς Φιλικούς και περιέθαλψε χιλιάδες πρόσφυγες από διάφορες πόλεις της Ελλάδας. 

Σήμερα η παράδοση τα ήθη και τα έθιμα της Σκύρου μαρτυρούν τις αρχαίες καταβολές της, ενώ στα μουσεία της υπάρχουν τεκμήρια και μνημεία του σπουδαίου παρελθόντος της.

Αξιοθέατα

Καρναβάλι : Μια τριάδα μεταμφιεσμένων που αποτελείται από το "γέρο", την "κορέλα" και το "φράγκο", που περιέρχονται στα σοκάκια της Χώρας ανά μονάδας, δίνουν με την παρουσία τους έναν τόνο χαράς και μυστηριακού μεγαλείου.

Αρχαίο Λατομείο: Το αρχαίο λατομείο βρίσκεται στη θέση Πουριά. Εκεί θα δείτε τους εντυπωσιακούς βράχους να ορθώνονται στη θάλασσα και τα ερείπια του αρχαίου λατομείου.

Λαογραφικό Μουσείο Μάνου Φαλτάιτς : Δημιουργήθηκε από τον ιδρυτή του Μάνο Φαλτάϊτς, για να σωθεί η Σκυριανή παραδοσιακή κληρονομιά

 

Αρχαιολογικό Μουσείο : Tο Aρχαιολογικό Mουσείο με αξιόλογα εκθέματα, κυρίως αγγεία και ευρήματα που χρονολογούνται από το 2500 π.X. έως την Kλασική εποχή. Θα δείτε επίσης αναπαράσταση σκυριανού σπιτιού.

 

Μονή Αγ. Γεωργίου : Η Μονή Αγ. Γεωργίου Σκύρου, ιδρύθηκε αρκετά χρόνια μετά το 1016 και πολύ προ του 1447, κατά πάσα πιθανότητα στα μέσα του 13ου αιώνα.

 

Χώρα : Πρόκειται για μια πανέμορφη πόλη, με παραδοσιακή αρχιτεκτονική, δική της ταυτότητα και φυσιογνωμία που γοητεύει όποιον την πρωτοαντικρίζει.

 

Τάφος Άγγλου ποιητή Μπρούκ : Στη θέση Αγία Τριάδα πολύ κοντά στο λιμάνι Τρείς Μπούκες όπου ναυλοχούσε ο Αγγλογαλλικός στόλος τάφηκε στις 23 Απριλίου 1915 ο μεγάλος φιλέλληνας.


Ναυάγιο παραλίας Αγαλίπα :
Πολύ κοντά με σκάφος αλλά πολύ δύσκολα με τα πόδια, βρίσκεται η παραλία Αγαλίπας με βότσαλα και χοντρή άμμο όπου βρίσκεται και το ναυαγισμένο πλοίο.

 

Ατσίτσα : Η παραλία της Ατσίτσας θεωρείται η πιο γραφική παραλία της Σκύρου. Πρόκειται για μια μικρή παραλία-λιμανάκι με βότσαλο και άμμο.

 

Το Κάστρο της Χώρας :  Το κάστρο χρησίμευε για την ασφάλεια των Σκυριανών μέσα στους αιώνες, μέσα στο οποίο είναι χτισμένο και το μοναστήρι του Αγίου Γεωργίου.

Developed by Alex Karras